Elke gemeente in Friesland heeft een welzijnsorganisatie. Het zijn organisaties die werken aan het “samen” gevoel in dorpen en wijken. Want met elkaar kom je verder dan alleen en sta je sterker. Ook in jouw dorp of wijk zijn mensen van deze organisaties actief. Maar wat doen ze dan eigenlijk?
Welzijnsorganisaties werken aan de saamhorigheid zoals we die kennen van het dorp uit de jaren ’50. Ons doel is om dat terug te brengen in de huidige dorpen en wijken. Het dorp waar iedereen er toe deed en waarin men van elkaar wist hoe het met jou ging, waardoor je voor elkaar klaar kon staan en elkaar kon helpen. Als buurvrouw haar arm brak, bracht buurman haar naar het ziekenhuis, de overbuurvrouw liet de hond uit en weer een andere buur maaide het gras. Net zolang tot buurvrouw het zelf weer kon. Dat zorgen voor elkaar, is nu niet meer vanzelfsprekend.
Bestrijden van armoede
Samen met de inwoners zorgen we ervoor dat dit terug komt. Dit doen we door met elkaar te kijken wat er nodig is om elkaar weer te zien en te helpen. Want soms is je eigen leven zo vol en druk, dat je niet meer ziet wat er om je heen gebeurt. Bijvoorbeeld omdat je in armoede leeft. Dat kan zoveel ruimte innemen dat je alleen nog meer bezig bent met ‘hoe kom ik de dag door’ en ‘hoe knoop ik de eindjes aan elkaar’. Met elkaar werken we aan het bestrijden van die armoede, bijvoorbeeld door projecten met inwoners op te zetten. Soms is dat een kledingbank, een gesprek met ervaringsdeskundige, een wijkrestaurant, een moestuin of het verzorgen van een ontbijt voor schoolgaande kinderen.
Week van de Ontmoeting
Ook als je door een beperking niet goed mee kan doen in je dorp of wijk, helpen wij je om te kijken wat nog wel lukt. Omdat iedereen er toe doet zorgen we ervoor dat ook jij jouw talent in kan zetten en deel uitmaakt van jouw dorp of wijk. Ook wanneer je eenzaam bent lukt het soms niet om daar zelf wat aan te doen. Met elkaar zoeken we uit wat jij leuk vindt. Zodat ook jij kunt aansluiten bij activiteiten zoals een koffieochtend, een vrouwenclub, een mantelzorgcafé, een plek voor tienermoeders, jeugdhonk of een wandelgroep.
Van 28 september tot 4 oktober is de week van de ontmoeting. Ook in jouw wijk/dorp is er dan van alles te doen. Kijk op onze website wat allemaal. En vind je het lastig om alleen te gaan, bel ons!
Een goede start
Daarnaast willen we alle kinderen een goede start geven, zodat ook zij een fijn en gelukkig leven opbouwen. Daarvoor komen onze jongerenwerkers op de scholen en zoeken ze op hangplekken de jeugd op. Ze bieden een luisterend oor, ondersteunen je en kijken met jou naar wat je interesseert en hoe je dat kunt waarmaken. Dat doen we bijvoorbeeld in het project MDT (maatschappelijke diensttijd). Een project waar je met en voor andere jongeren werkt aan jouw talent. Zo kun je een DJ-workshop bedenken en regelen, of met de wethouder in gesprek gaan over een nieuwe sportplek.
Het bouwen van dat saamhorige dorp is dus niet zomaar klaar. Daar hebben we jullie allemaal voor nodig. Want soms heb je een vraag, maar veel vaker nog heb jij zelf de oplossing. Met elkaar maken we jouw wijk tot een wijk waar jij je thuis voelt, je buren kent en weet op wie je terug kunt vallen als je hulp nodig hebt. Wil jij ook een bijdrage leveren in jouw wijk/dorp, of heb je een goed idee, waar je hulp bij nodig hebt om het voor elkaar te krijgen, neem dan contact met ons op!
Welke welzijnsorganisaties vind je waar?
Elke gemeente in Friesland heeft een welzijnsorganisatie. Het zijn organisaties die werken aan het “samen” gevoel in dorpen en wijken. Want met elkaar kom je verder dan alleen en sta je sterker. Ook in jouw dorp of wijk zijn mensen van deze organisaties actief. Maar wat doen ze dan eigenlijk?
Wij willen een sociale samenleving, jij ook?