Deco

Burenruzie? Bekijk onderstaande tips.

Een goede buur is beter dan een verre vriend. We kennen bijna allemaal deze uitspraak. Helaas kan het soms zo zijn dat er een conflict ontstaat met je buren.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor het contact met de buren wat minder goed verloopt. Het kan gaan over geluidsoverlast, overlast van huisdieren of b.v. rommel om het huis. Met de huidige coronamaatregelen zijn we vaak meer thuis dan normaal, wat de kans op irritaties vergroot.

Heb je een conflict met jouw buren? Bekijk dan eens onderstaande tips

Tip 1. Wacht af

Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, zal een zekere mate van leefgeluiden accepteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend, dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Je kunt besluiten voor deze keer je ogen of oren te sluiten, omdat je eigenlijk nooit  ‘gedoe’ hebt met de buren. Maak niet overal direct een punt van, dan zullen ze dat ook niet bij jou doen als je een keertje herrie maakt of bijvoorbeeld je tuin niet op orde hebt.

Tip 2. Scherm je af

Ervaar je burenoverlast van leefgeluiden die moeilijk zijn te voorkomen, zoals bijvoorbeeld praten en lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen. Zet bijvoorbeeld bij stankoverlast niet het raam open als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken. Zet je eigen radio aan, als je er last van hebt dat je de buren hoort lopen of praten.

Tip 3. Niet slim: koekje van eigen deeg

Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even bonken met de bezem tegen het plafond. Maar dat is geen goed idee. Je kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Je aanvallende gedrag zal er in veel gevallen voor zorgen dat de buren ook in de aanval gaan. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren gaan meewerken.

Tip 4. Brief in de brievenbus doen

Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, zeker als je ze niet goed kent. Persoonlijk contact is wat wij meestal wel adviseren om samen tot een oplossing te kunnen komen. In deze tijden van corona is dat wellicht niet wenselijk en kun je besluiten om een briefje in de bus te doen. Let daarbij op de toon en manier waarop je iets schrijft. Zeg bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt, in plaats van allerlei verwijten op te schrijven, en hou het zo veel mogelijk bij de actuele feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren je beter begrijpen; dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen.

Tip 5. Bel Buurtbemiddeling

Bij Buurtbemiddeling treden getrainde vrijwilligers op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen. In ongeveer twee derde van de burenkwesties kan bemiddeling een positieve bijdrage leveren aan de situatie en wordt erger voorkomen. Vanwege het coronavirus kunnen bemiddelaars nu niet bij jou en je buren langskomen. Wij zijn telefonisch wel bereikbaar. We kunnen bespreken wat in jouw situatie zou kunnen helpen. Buurtbemiddeling kan helpen met een brief opstellen voor je buren en tips geven hoe je iets het beste kunt verwoorden. Wij bieden een luisterend oor. Dat lucht vaak al op. We zijn er voor je, ook in deze rare tijden! 

Om te voorkomen dat de buren last hebben van jou, hebben we de volgende tips:

Tip 1. Breng buren op de hoogte van de plannen

Als u aan de gang gaat met een klus die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan even aan uw buren weten. Houd rekening met het tijdstip waarop u aan de gang gaat.

Tip 2. Realiseer dat geluiden voor jouw buren vaak goed te horen zijn.

Geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende honden of de trap oprennen zijn vaak duidelijk hoorbaar voor de buren. Houd hier rekening mee. Kleine aanpassingen maken vaak al een groot verschil. Denk hierbij aan het gebruik van een goede ondervloer, viltjes onder stoelen of het gebruik van een koptelefoon.

Tip 3. Maak overlast bespreekbaar.

Sta open voor uw buren. Geven de buren aan overlast te ervaren? Sta open voor het verhaal en probeer het samen op te lossen.

Meer informatie of contact?
Bel met het algemene nummer van Caleidoscoop 0513-629090 en vraag naar Raimunda Hörmann of mail naar r.hormann@caleidoscoopheerenveen.nl
Voor nog meer nuttige informatie over dit onderwerp kun je kijken op www.problemenmetjeburen.nl

Meer nieuws