Deco

Vraag naar maatjes stijgt flink, aanbod blijft achter

Suspendisse accumsan neque non pulvinar auctor. Donec eleifend sagittis lacus, vel mattis sapien molestie ac. Donec consectetur tellus ac nisi condimentum, vitae condimentum turpis venenatis

Na het hartverwarmende hulpaanbod sinds de intelligente lockdown zijn al er al vele vrijwilligers een maatje van iemand geworden. Zij bieden ondersteuning aan inwoners die dit tijdelijk of voor langere tijd nodig zijn. Hoewel de aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers gestaag binnenstromen, stijgt het aantal aanvragen voor een maatje explosief. Tijd voor actie dus. Koning Willem Alexander verwoordde het mooi tijdens zijn toespraak aan het land: Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Samen staan we sterk. Doe je mee? 

Wat doet een maatje?

Bij een maatjesproject wordt een vrijwilliger een-op-een gekoppeld aan een deelnemer. De vrijwilliger is coach, mentor, buddy of maatje van mensen die een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. Menselijkheid en gelijkwaardigheid staan centraal. Het draait om persoonlijk contact. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn belangrijk. Of je nu 18 bent of 80, een maatje worden of vragen kan altijd! Maatjes bieden een helpende hand en ze luisteren. Samen wandelen, koffie drinken, of samen naar een activiteit. Denk ook aan emotionele steun, waar dat nodig is. Of een duwtje in de rug bij het aangaan van nieuwe, sociale contacten. 

Die nieuwe, sociale contacten ontstaan soms vanzelf. Een maatje stimuleert dit, door bijvoorbeeld een keer mee te gaan naar een activiteit. Met een klein duwtje in de rug bezochten twee dames de wekelijkse koffieochtend in de Sint Jozefschool in Heerenveen. “Dankzij jullie hebben wij elkaar ontmoet, dat was er anders niet van gekomen.” Inmiddels zijn de vrouwen vriendinnen voor het leven, een maatje is niet meer nodig.

Nog een voorbeeld. Er zijn flink wat aanvragen van rolstoelgebonden inwoners, die iemand zoeken om mee te wandelen. De vraag is zo groot, dat er een wachtlijst ontstaat. Aan de andere kant zijn er vele groepen wandelaars die wekelijks met elkaar de natuur in trekken. Waarom niet iemand meenemen die in een rolstoel zit? Coördinator Linda van de Poll: “Het terugdringen van deze wachtlijst hoeft niet moeilijk te zijn, maar we kunnen niet toveren.”

Het succes van een maatjesproject

Al een flinke tijd bewijzen maatjesprojecten hun meerwaarde. Deelnemers krijgen meer zelfvertrouwen, ontwikkelen een positiever zelfbeeld,  zijn in staat om  wanneer ze dit willen bijvoorbeeld sociale activiteiten te bezoeken.

Niet alleen de deelnemers, ook de vrijwillige maatjes halen veel uit een maatjesproject.  Sommige vrijwilligers doen maatjeswerk om bepaalde vaardigheden op te doen, andere doen het uit persoonlijke overtuiging. Zij vinden het belangrijk om iets te betekenen voor de maatschappij. Maar veruit de meeste vrijwilligers vinden het ‘gewoon leuk’ om mensen te ondersteunen en halen er zelf ook sociale contacten uit.

Meer weten? 

Lijkt het je leuk om ook aan de slag te gaan als maatje? Bezoek het Vrijwilligers Servicepunt van Caleidoscoop aan de Weegbree 72 in Heerenveen, bel met 0513 – 645 881 of mail ons via servicepunt@caleidoscoopheerenveen.nl.

Meer nieuws